Değerli Okuyucularım, www.daszeitung.com‘ da yayınlanan “DAS Akademie’ de Dijital Dönüşüm Hikayesi” başlıklı röportajımı alt kısımda beğenilerinize sunuyorum…
Merhaba Sevgili DAS Zeitung Okuyucuları! Bugünkü konuğumuz, 04 Nisan 2020 tarihinde 22. kuruluş yıldönümünü kutlayan DAS Akademie Genel Müdürü Ümit Günel. Kendisi ile Korona virüsü ile kurumsal olarak yaşadıkları değişimi, dijital dönüşüm ve online eğitim konularını konuşacağız. Hepinize faydalı olması dileğimiz ile!
— Merhaba Ümit Bey, nasılsınız?
— İçerisinde bulunduğumuz şu dönemde ana odağımızın sağlık olmasından hareketle, iyi olduğumuzu söyleyebiliriz sanırım. Umuyorum ki, önümüzdeki süreçte de aynı şekilde, zorlu bir salgını atlatan insanoğlu olarak “İyiyiz!” diyebileceğiz. Sizlerin de iyi olduğunuzu umuyorum.
— Biz de iyiyiz, çok teşekkür ederiz. Okuyucularımızı DAS Akademie’ nin sunduğu Online Almanca Kursları hakkında bilgilendirmek, DAS Akademie’nin dijital dönüşüm hikâyesini ilk ağızdan dinlemek ve tabii ki, özellikle salgın sonrası iş yaşantısına ait bazı ipuçlarını da uzmanından almak istedik. İçerisinde bulunduğumuz süreci nasıl tanımlıyorsunuz, sizin dikkatinizi çeken noktalar nelerdir?
— Corona virüsü ile başlayan süreci, bir süreden beri devam eden insanlık gündeminin son aşaması olarak tanımlıyorum ve tarihteki birçok büyük olayda olduğu gibi, doğrudan olmasa da bir çağın bitip bir diğer çağın başladığı bir an olarak görüyorum. Nasıl ki İstanbul’ un alınması veya Fransız İhtilali, arkasındaki derin toplumsal değişimlerin geldikleri son kırılma anını ve çağlar arasında bir geçişi simgeliyorsa, Korona virüs pandemisinin de bunlarla eşdeğer olduğunu düşünüyorum. İnsanoğluna duyguları olan birer canlı olduğunu hatırlatması, sağlığın her şeyden değerli olduğunu göstermesi, bu kadar gelişmiş canlılar olmamıza, teknolojide inanılmaz yol kat etmemize, belki süper güç olmamıza rağmen, milyonlarca yıldır virüslerle sürdürdüğümüz savaşta tekrar yenildiğimizi göstermesi bakımından çok önemli ve anlamlı buluyorum. Belki de bizi kendimize getirecek şey ancak böylesi güçlü bir etki idi ve başladı.
Corona virüsü ile ilgili olarak kurumsal boyutta aldığınız tedbirler neler?
— Meselenin 2 önemli boyutu var, çalışanlarımız ve öğrencilerimiz olmak üzere. Öncelikle, salgının başlamasından itibaren alınması gereken tüm hijyen tedbirlerinin alındığını, bu kapsamda tüm mekanların en etkili şekilde ilaçlandığını ve bu hususta çok hızlı aksiyon aldığımızı söylemek istiyorum. Ardından yaşanan süreçte, eğitim kurumlarının tatil edilmesi ile birlikte biz de tüm fiziki kurs programlarımızı online ortama taşıyarak öncelikle öğrencilerimizin salgından etkilenmemelerini sağlamaya çalıştık. Çok şükür ki, şu ana kadar herhangi bir öğrencimizde veya çalışanımızda Covid-19′ a rastlanmadı. Bu bizim için büyük bir sorumluluktu. Hemen ardından -gerekli tedbirleri en üst düzeyde alarak- ofis ortamındaki altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve evden çalışma (home-office) sistemine geçiş yaptık. Halen de bu şekilde çalışmaya devam ediyoruz.
Eğitimde dijitalleşme ve DAS Akademie’ nin dijital dönüşüm faaliyetleri konusunda bilgi alabilir miyiz?
— Dediğim gibi, ama bilinçli olarak ama kendi olağan süreci içerisinde, altyapısı uzunca bir süreden beri hazırlanagelen yeni bir çağa girdik! Bu çağı dijital dönüşüm veya dijitalleşme çağı olarak da adlandırabiliriz. Biz, DAS Akademie olarak, uzunca bir süreden beri bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırmıştık zaten. Bu bakımdan, zorunlu olarak yaşanan bu dönemde, gerekli dönüşümü ve hazırlıkları sağlamamız çok zor olmadı. Belki de Türkiye çapında online eğitim dönüşümünü gerçekleştiren ve tüm süreçlerini online ortama taşıyan ilk eğitim kurumu olduk.
Şu anki konumumuzun geri planına baktığımızda, aslında bu anlamdaki en büyük çalışmamızın, yaklaşık 13 yıl önce temellerini attığımız ve şu anda Türkiye çapında, 100.000′ e yakın ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciye hizmet veren, yüzlerce okulun Almanca eğitim altyapısını üzerinde barındıran, İnteraktif Almanca Eğitim Portalı Minticity olduğunu söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz yıl Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknokent’ i bünyesinde kurduğumuz LTA Teknoloji A.Ş. isimli yazılım ve teknoloji firmamızın da dijitalleşme sürecimize katkısı çok büyük oldu. Kendi teknolojisini kendisi üreten bir firma olarak bu durum günün sonunda bize çok daha hızlı hareket etme ve esnek çözümler üretebilme olanağı sağladı.
Bunlarla birlikte, geçtiğimiz dönem başlattığımız öğrenci işleri sürecimizin online ortama taşınarak dijitalleştirilmesi, kağıtsız ofis (paperless office) gibi bir takım uygulamalar da, bu süreçte bize inanılmaz katkı sundu. Bu sayede, online olarak farklı platformlar üzerinden yürüttüğümüz eğitimlerimizin arka planını da çağın gereklerine uygun hale getirebilme ve senkronize edebilme imkanına sahip olduk.
Okulların kapanması ile birlikte Minticity’ yi ücretsiz olarak eğitim camiasının kullanımına sunduğunuzu biliyoruz, bu konuda neler söylemek istersiniz?
— DAS Akademie olarak, 2007 yılında temellerini attığımız ve alanında dünyada ilk ve tek olma özelliğine haiz İnteraktif Almanca Eğitim Portalı www.minticity.com ile her yıl onbinlerce öğrencimize Almanca’yı öğretiyoruz. Bu interaktif portalda, öğrenciler eğlenerek öğreniyor ve öğretmenleri ile birlikte çalışabiliyor. Öğretmenler ve öğrenciler için neredeyse tüm müfredatın hazır olduğu portalda, öğretmen isterse kendi müfredatını belirliyor, derslerini ona göre tasarlıyor. Öğrencilere ödevler gönderebiliyor, öğrenciler anlamadığı konuları diledikleri kadar tekrar edebiliyor.
Bununla birlikte, okulların tatil edildiğinin ilan edildiği anda tüm altyapımızı optimize ederek, hizmet verdiğimiz okullardaki diğer tüm öğrenciler başta olmak üzere sistemimizi ücretsiz olarak, talep eden okullara açtık. İmkanlarımızın izin verdiği ölçüde de açmaya devam ediyoruz. Bunu, temelinde bir eğitim kurumu olmanın gerektirdiği sorumluluk bilinciyle ve hiçbir ticari kaygı gütmeden yaptık, yapıyoruz ve yapacağız.
Şu anda Minticity ile yaklaşık 500 okulda 90.000’den fazla öğrenci ve 1500′ e yakın öğretmene hizmet veriyoruz.
Peki, İzmir ve Berlin’ de sunduğunuz Almanca Kurslarında durum nedir?
— Son yıllardaki gelişmeler takip edildiğinde, dünya üzerindeki trendin, eğitimin de hızla dijitalleştiği ve online tarafa kaydığı çok rahat görülebiliyordu. Biz de önümüzdeki yıllar için güncel trendleri takip edebilmek adına, fiziki kurslarımızın yanı sıra online eğitimlerimizi de pazara sunma konusunda hazırlıklarımıza başlamıştık. Covid-19′ a bağlı olarak gelişen salgın aslında bu hazırlık sürecini mecburi olarak hızlandırmamızı sağladı, diyebiliriz. Öyle ki, belki de normal zamanda 1 yılda kat edeceğimiz yolu 1 haftada kat etmek durumunda kaldık, desek yalan olmaz. Yönetilmesi inanılmaz zorlu ve stresli bir süreçti bizim için, ama geriye dönüp baktığımızda ve devam eden eğitim programlarımızı incelediğimizde doğru adımlar attığımızı görüyoruz ve bu bizi mutlu ediyor. Hem Berlin hem de İzmir’ de bulunan 2 şubemiz öğrencilerinden gelen geri bildirimlerin çok büyük kısmının olumlu olması da, bu anlamda bundan sonrası için atacağımız adımlar hususunda bize cesaret veriyor.
Online Almanca Eğitim Programlarımız artık, fiziki kurslarımızın yanı sıra vermeye başladığımız yeni bir eğitim hizmetimizdir. Almanca öğrenmek isteyen herkesin başvurabildiği, Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden, kendi ev ortamında katılabildiği bir eğitim programıdır. 22 yıl eğitim alanında edindiğimiz tecrübemiz ile dijital eğitim yayıncılığındaki 13 yıllık tecrübemizi birleştirerek öğrencilerimize böyle bir hizmet sunmaya başladık. Sunduğumuz tam entegrasyon sayesinde öğrencilerimiz, bilgi alma, seviye tespit sınavı, kayıtlanma, ödeme, eğitim, sınav gibi tüm süreçleri yine online olarak yürütebilmekte. Tabii ki, DAS Akademie’ nin en önemli değeri olan “İnsan” faktörünü de asla ihmal etmeden.
Hemen belirtmeliyim ki, Online Genel Almanca Kurs Programlarımızda tüm öğrencilerimiz standart müfredatımız ve materyallerimizin yanı sıra ücretsiz olarak Minticity kullanımı olanağı da bulabiliyorlar ve bu durum eğitim kalitemizin bu geçiş döneminde düşmemesi anlamında bizlere yardımcı oluyor.
Online Almanca eğitimleri nasıl gerçekleşiyor?
— Aynı sınıf derslerinde olduğu gibi, Online Almanca Eğitim Programlarımız da ana ders kitabı üzerinden ve çoğunlukla ders kitabının dijital versiyonları işlenmektedir. Online Almanca kursu boyunca öğretmenimiz, tüm fiziki sınıflarımızda kullandığımız akıllı tahta benzeri bir ortam üzerinden dersleri anlatmaktadır. Tüm ders materyallerinin dijital versiyonları kullanılmakta, gerekli durumlarda ekran paylaşımında bulunulmakta ve tüm eğitim süresince gerçek zamanlı olarak kamera ile canlı görüntü aktarımı sağlanmaktadır. Dil öğrenmenin temelinde dinleme ve konuşma yer aldığı için, kullandığımız altyapının bu nitelikleri karşılayabiliyor olduğunu garanti edebiliyoruz.
Biraz önce de değindiğim üzere, Koronavirüs sebebiyle, fiziki kurslarımıza ara verdiğimiz bu süreçte online eğitime başlamış ve öğrencilerimizin tümünden olumlu geri dönüş almış bulunuyoruz. Öğrencilerimizin eğitimini desteklemek amacıyla İnteraktif Almanca Eğitim Portalımız Minticity üyeliği ile de derslerini pekiştirmelerine yardımcı oluyoruz. Ayrıca; eğitim birimimiz tarafından, online eğitiminizde kullanabileceğiniz birçok dijital çalışma materyali hazırlamış bulunmaktayız. Online Almanca kursu sistemimiz ile, Almanca’yı evinizin konforunda, kendi günlük hayat düzeninizi hiç bozmadan öğrenebilirsiniz.
Açıkçası, anlattıklarınızdan sonra Online Almanca Kursu fikri kulağa çok güzel geliyor. Peki Koronavirüs süreci sonrası bu hizmetlerinize devam etmeyi düşünüyor musunuz?
— Elbette. Bu hizmeti kullanmaya başlamamızdaki en büyük etkenlerden biri de, bizim yıllara dayanan tecrübemizi, fiziki kurslarımıza gelemeyen öğrencilere de sunmak isteyişimiz. Bahsettiğim gibi, zaten bu eğitim modeline bir geçiş yapmamız söz konusuydu, salgın sadece bu geçişi hızlandırdı. Tabii ki, her ne kadar çok uzun zamandır internet kullanıyor ve dijital bir dünyada yaşıyor olsak da, bu anlamdaki online eğitimler hepimiz için yeni bir olgu ve ilk başta bir miktar zorluk yaşanması, problemlerle karşılaşılması kaçınılmaz. Ancak, zaman içerisinde -ki, bu zamanın çok hızlı geçtiğini ve geçeceğini gözlemleyebiliyoruz- online eğitim konusunda da belirli standartların ve şartların olgunlaşacağını söyleyebiliriz.
Aslında, birçok kişiden aldığımız geri bildirim, online eğitimlerin zaman kazancı, seyahat gerektirmemesi, daha esnek uygulanabilmesi gibi bir çok bakımdan geleneksel eğitimlere göre daha avantajlı olduğu ve giderek online eğitime daha fazla alışıldığı yönünde.
— Bize vakit ayırdığınız ve sorularımızı cevapladığınız için çok teşekkür ederiz.
— Ben teşekkür ederim. Tüm DAS Zeitung okuyucularına sağlıklı günler dileklerimle…
Dijital dönüşüm konusunda ilginizi çekebilecek diğer yazılarım:
Dijital Pazarlama Karması Üzerine
İşinizi İnternete Taşımak : Şirketlerin Hayatta Kalabilmeleri İçin Bir Yol Haritası
Bir yanıt yazın